På gårdagens DN Debatt skrev Anders Ygeman (S) tillsammans med SECO att pengarna till vinterns järnvägsunderhåll är slut. Deras påstående stämmer inte och Trafikverkets vinterförberedelser är dessutom bättre än tidigare vintrar. För perioden 2014-2025 ökar regeringen anslaget till drift och underhåll av järnvägen med 20 miljarder koronor. Detta anslag ligger dessutom i linje med vad Trafikverket föreslagit i deras kapacitetsutredning.
När man pratar om problematiken på järnvägen gäller det att komma ihåg att det inte är någon speciell årstid som ger upphov till problematiken. Utan det är decennier av eftersatt underhåll som gör att det finns brister på järnvägen. Det är därför som regeringen kraftigt höjer anslagen till underhållet. Men för att dessa anslag ska ge effekt kommer det ske störningar under arbetets gång. För att kunna förbättra järnvägen krävs det att trafik ställs in eller skjuts upp för att genomföra nödvändiga åtgärder. Det är även därför som allt underhållsarbete inte sker på en och samma gång utan det sker successivt för att inte ställa till det allt för mycket för planerad trafik.
När jag ändå nämner att det inte är någon speciell årstid som är den främsta upphovsmannen till järnvägens problematik vill jag passa på att poängtera att man måste ha respekt för extrema vädersituationer. År 2010 upplevde människor runt om i landet, från Skåne till Norrbotten, den värsta vintern på 100 år. Under ett dygn kom 60 cm snö på otroligt kort tid på Hallsbergs bangård. Alla som åker tåg vet att denna bangård är väldigt stor. Den är också byggd på ett sådant sätt att det inte går att skotta snön åt sidan mellan alla spåren utan snön måste helt enkelt lyftas bort från området. Om vi leker med tanken att man lastar all denna snö som skall bort på lastbilar och att man kan lasta 8m³ snö på varje lastbil. Kan du som läser gissa hur många lastbilslass man måste köra bort med snö från bangården?
Jag skall inte plåga er med räkneexempel men det blir faktiskt över 110 000 lastbilslass som skall köras bort. Jag skriver detta för att ge lite perspektiv och för att öka förståelsen för det gigantiska problem som man ställs inför vid sådana extrema vädersituationer. Man kan kanske vara lite elak och säga att de som ritade bangården en gång borde ha tänkt på hur man ska hantera snö på denna bangård.
Genom de betydande tillskotten som regeringen föreslår bedöms de eftersläpade reinvesterings- och underhållsbehoven gradvis minska. Detta förväntas ge tydligt märkbara effekter i form av ökad kapacitet, punktlighet och robusthet för tågtrafiken, men arbetet tar tid. Alla problem kommer inte att vara avhjälpta imorgon. Inte heller nästa år eller året därpå. Stora snömängder på kort tid eller sträng kyla kommer att märkas även i trafiken.
Jag kommer att få flera tillfällen under slutet av året att debattera de här frågorna med såväl Ygeman som andra från oppositionen. Det är intressant att se att man idag från sossarna påstår att pengarna är slut men Trafikverket som har hand om alla dessa pengar förstår inte vad de menar för det är helt enkelt fel. Senast på nyheterna 19:30 igår tillbakavisade Trafikverket deras debattartikel. Visst är det oppositionens uppgift att vara kritiskt men kritiken bör vara väl underbyggd.
Tungt för Ygeman och SECOS ordförande att de får svar på tal från myndigheten om hur fel de har i sina påståenden