År 2010 satt jag som moderaternas representant i Transportinfrastrukturkommittén ledd av Bo Bylund. Vi lämnade en rad förslag som innebar stora förändringar och effektiviseringar av den fysiska planeringsprocessen för vägar och järnvägar. Vi föreslog bl.a. att den fysiska planeringsprocessen inte ska innehålla 3 faser: förstudie, utredning & plan, utan formas som en sammanhållen process som leder fram till en plan. På så sätt ska små och enkla åtgärder kunna genomföras på ett mycket enklare sätt.
Det är roligt att regeringen nu kommer med ett lagförslag som ligger i linje med vad vi i Transportinfrastrukturkommittén kom fram till. I mars lämnade nämligen regeringen en proposition till riksdagen som föreslår ändrade regler vid fysisk planering av infrastruktur. Syftet är att effektivisera processen och korta ledtiderna. Utöver den fysiska planeringen handlar det även om den ekonomiska planeringen och regeringen föreslår en modell som knyter planeringen av infrastrukturen närmre den statliga budgetprocessen. De största föreslagna förändringarna är:
- Utforma en sammanhållen process som inte innehåller de 3 skilda skedena: förstudie, utredning & plan
- Avskaffa den obligatoriska tillåtlighetsprövningen och ersätt den med ett förenklat förfarande som garanterar en bättre trafiksäkerhet när det gäller vilka projekt som regeringen ska tillåtlighetspröva.
Den föreslagna modellen för den ekonomiska planeringen innebär att en rullande planering kommer att tillämpas där det finns möjlighet att årligen ändra i regeringens planbeslut när ny information kommer fram eller när projekt blir fördröjda. De långsiktiga åtgärdsplanerna följs därmed upp genom årliga beslut om vilka åtgärder som ska genomföras med hänsyn till anslagna budgetramar och aktuellt planeringsläge. Vid intresse, läs mer om vad regeringen föreslår
Transportkommittén bestod, utöver ordförande Bo Bylund, av en representant från varje riksdagsparti. Eftersom det var innan valet 2010 innebär det 7 riksdagsledamöter. Det är alltid roligt när vi kan komma överrens om beslut över blockgränserna eftersom infrastrukturprojekt kräver långsiktighet! Att vi dessutom kan se att våra förslag innebär effektiviseringar som gör att samhället sparar i storleksordningen 600 miljoner per år är bra. Pengar som mycket hellre kan gå till mer järnväg och asfalt än till sega planeringsprocesser. När regeringen tar till sig av vad vi kommer fram till och lägger det som lagförslag är det ännu roligare!