I går kom beskedet att Victor Muller har lämnat in en konkursansökan för Saabs del efter det att GM valt att inte godkänna en försäljning till kinesiska Youngman. Detta är ett mycket tråkigt slut på den utdragna affären om Saab, men kanske inte allt för oväntat med tanke på de röda siffror som företaget redovisat de senaste 10 åren.
Mina tankar går till de Saabanställda, deras familjer och till Saabs underleverantörer. Konkursen är en förslut för Sverige och svensk industri. Nu gäller det att vi väljer att blicka framåt och ser hur vi så snabbt som möjligt kan få de före detta Saabanställda i arbete. Ju snabbare det går, desto bättre. Inte enbart för att personerna i fråga ska få en lön från en ny arbetsgivare, utan även för att se till att de inte hamnar långt ifrån arbetsmarkanden. Vi vet att ju längre ifrån arbetsmarkanden man står, desto svårare blir det att komma in igen. Det är därför betryggande att regeringen satsat ytterligare 1,2 miljarder kronor i budgeten 2012 för att stärka Arbetsförmedlingen och dess verksamhet. Förhoppningsvis för även regeringens satsning på fordonsforskning något positivt med sig för Trollhättan. Sedan år 2008 har regeringen avsatt 450 miljoner årligen för att främja forskning, utveckling och innovation inom fordonsområdet, främst med fokus på klimat och trafiksäkerhet.
Det gäller att i detta ögonblick kartlägga de anställdas individuella situationer, vilken kunskap och kompetens de besitter, för att nå en så bra matchning som möjligt på arbetsmarknaden. Vi vet att av de cirka 3600 Saabanställda så omfattas samtliga av omställningsavtal som innebär att de får aktivt stöd från exempelvis TRR och Startkraft. Ungefär hälften av dem är ingenjörer, vilket bådar gott inför framtiden eftersom vi har en brist av ingenjörer i samhället.
Med hjälp av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och lämplig utbildning måste de Saabanställda rustas för att bli attraktiva på arbetsmarknaden. Det är skönt att höra att arbetsförmedlingen redan bestämt sig för att allokera resurser till Trollhättan med omnejd för att mildra konkursens efterdyningar.
Nu är det av största vikt att utsedd konkursförvaltare kan möjliggöra den statliga lönegarantin. Varje ansökan om lönegaranti hanteras individuellt och det är skönt att höra att Länsstyrelsen för Västa Götaland har tagit in extra personal för att hantera de cirka 3600 ansökningar som väntar. Jag hoppas verkligen att alla anställda hinner få ersättning från lönegarantin innan julafton!