De senaste dagarna har jag varit med i inslag i Värmlandsnytt och blivit intervjuad om biobränslen och beskattning av dessa. Bakgrunden till inslagen var en annons som Björn Gillberg och Värmlandsmetanol publicerade i Dagens Nyheter i söndags.
I tisdags sändes det första inslaget och i onsdags sändes det andra. I det andra inslaget anklagas jag av Björn Gillberg för att fara med osanning. Jag finner anledning att förtydliga och kommentera det som sagts.
Jag svarade kanske inte helt tydligt på en fråga från reportern häromdagen men det ändrar inte min uppfattning om att den förändrade lagstiftning som nu är på väg kommer att gynna alla producenter av biodrivmedel. Marknaden kommer att växa – i stort sett fördubblas – för både dem som producerar etanol och för dem som vill producera metanol för bränsleinblandning. Det borde glädja Björn Gillberg.
Vid årsskiftet togs den 100 procentiga skattereduktionen bort, idag är den till 89 procent, så långt har Gillberg rätt. Men jag förvånas över att han ser så negativt på framtiden för sin egen verksamhet när marknaden kommer att fördubblas inom bara något år.
Med risk för att bli teknisk så måste jag ändå försöka att förklara hur det ser ut. Varje liter bensin som säljs har en inblandning av biodrivmedel, nästan alltid etanol när det handlar om bensin. Bränsleinblandningen i bensinen har varit skattebefriad. Skattebefrielsen har gällt upp till 6,5 procent inblandning med biodrivmedel i bensinen. I praktiken har dock inget bränslebolag haft högre inblandning än fem procent. Riksdagen beslutade att vid årsskiftet sänka skattebefrielsen till fem procents inblandning, som är en anpassning till verkligheten.
Näringsdepartementet bereder nu en så kallad kvotpliktslag som innebär att bränslebolagen kommer att tvingas att höja inblandningen av biodrivmedel i bensinen till tio procent – en fördubbling jämfört med dagens inblandning av biodrivmedel. I grunden handlar detta om att minska beroendet av fossila bränslen. Förslaget kommer att presenteras under våren och den nya lagstiftningen beräknas träda i kraft under 2014. Exakt hur utformningen för beskattning kommer att se ut är inte klart, det får vi avvakta tills propositionen läggs. Sammantaget gör detta att marknaden för biodrivmedel i stort sett fördubblas. Det har också framförts kritik mot att inblandningen i bränslet bara skulle omfatta etanol. Det stämmer inte. Regeringen talar om ”biodrivmedel”, exempelvis i den här skriftliga frågan som energiminister Anna-Karin Hatt svarar på. Frågan finns länkad i anslutning till Hatts svar.
I budgetpropositionen för 2013 nämns i stort sett bara etanol och det kan tyckas olyckligt. Bakgrunden är att etanol i stort sett är det enda biodrivmedel som används idag. Den information som jag har vad gäller kvotpliktslagen så är det tydligt att det gäller biodrivmedel och det är ingen åtskillnad mellan etanol, metanol eller andra biodrivmedel.
Jag har min uppfattning klar: Jag är övertygad om att den kommande lagstiftningen kommer att vara till gagn för Björn Gillberg och hans projekt och jag hoppas att det går bra. Nu är det upp till bevis. Vi ger enorma möjligheter för ökad inblandning av biodrivmedel i bränsle med den nya kvotpliktslagen, och Gilberg kan lugnt fortsätta att förverkliga sitt metanolprojekt.