Idag är det olagligt att köra ett fordon som man inte har full kontroll på, detta har jag bloggat om tidigare. En förare som helt uppenbart är ouppmärksam kan bli lagförd. I praktiken kan det innebära att en förare som sitter och sminkar sig i back-spegeln, samtidigt som bilen är i rullning, och därmed tappar uppmärksamheten kan bli lagförd. Detta är en viktig att veta när man diskuterar om man vill ha lagstiftning för ett visst beteende i bilen.
Att komplettera med ytterligare, specificerade lagstiftningar som inte har vetenskaplig grund tycker jag är väldigt onödigt. Jag syftar på lagförslaget kring mobilförbud i bil som regeringen nu sagt nej till. VTI har undersökt förslaget och rekommenderar inte en specifik lagstiftning kring mobiltelefoni. De säger dock att mobiltelefonanvändande under körning kan försämra förarens prestationsförmåga, men de kan inte säg hur och om det verkligen påverkar trafiksäkerheten i termer av antal olyckor. De säger också att förardistraktion inte bara handlar om att prata i mobil. Dagdrömmar, att äta eller dricka något under tiden man kör eller att störas av bråkande barn i baksätet påverkar också. Ska det införas annan typ av lagstiftning för dessa situationer också? Om man ska lagstifta så ska man väl i så fall vara så konsekvent? Det borde innebära förbud av allt som medför att man släpper en hand från ratten och eventuellt tittar bort från vägen någon sekund. Är det en sådan lagstiftning vi vill ha?
Nej, någon måtta får det vara! Vi måste lita på människors sunda förnuft. Idag använder många handsfree i bilen vilket minskar risken betydligt. Jag fortsätter att tro på människors eget förnuft och tror att vi alla värderar vår säkerhet högt! Med rätt information och kunskap tror jag vi lyckas undgå problematiken utan lagstiftning.