I veckan presenterade Reinfeldt och Borg siffror som visar att sysselsättningsgraden har ökat i Sverige sedan alliansregeringen tillträdde. Sysselsättningen har ökat med 2 procentenheter sedan år 2006.
Sysselsättningsgraden är ett mått på hur många procent av befolkningen mellan 15 och 74 år som är sysselsatta. Befolkningen delas i dessa sammanhang in i tre åldersgrupper: 15-24, 25-64, och 65-74 år.
Det har tillkommit 200 000 nya jobb i Sverige sedan 2006. Men trots detta har tidigare undersökningar visat på att sysselsättningsgraden stått relativt still. Det kan förklaras med att undersökningarna inte tagit hänsyn till den demografiska utvecklingen.
Demografin (vetenskapen om befolkningens fördelning, storlek & sammansättning) har stor betydelse för hur arbetsmarkanden påverkas av sysselsättningen. Som vi vet sedan tidigare har 40-talisterna många stora årskullar. Eftersom flera av dessa årskullar har gått i pension de senaste åren har gruppen i åldersspannet 25-64 år minskat. Gruppen 25-64 år har historiskt sett utgjort den grupp med betydligt högre sysselsättningsgrad än de andra grupperna. När nu stora delar av 40-talisterna blivit äldre, gått i pension och lämnat åldersgruppen 25-64 minskar gruppens andel av befolkningen i arbetsför ålder.
Tar man hänsyn till denna demografiska utveckling har sysselsättningsgraden ökat med totalt 2 procentenheter sedan 2006. Detta mått är mycket mer rättvist för att förklara situationen på arbetsmarknaden och visar att sysselsättningen har ökat för alla tre grupper sedan 2006.
Om du vill veta mer och titta på Borgs bilder i ämnet, klicka på då här