För ett tag sedan tillsatte trafikutskottet en grupp som fick i uppdrag att titta närmare på tillsynen av lastbilstransporter. Gruppen består av åtta personer, en ledamot från varje parti.
De har bland annat tittat på frågor som rör tillsyn och kontroll av kör- och vilotider, lastsäkring, överlaster, hastigheter, cabotage mm. De har granskat hur regler på området tillämpas, myndigheternas tillsyn och konsekvenser för åkeribranschen. Kontentan är att de regler vi har som ska generera hög trafiksäkerhet, bra arbetsmiljö och sund konkurrens inte alltid efterlevs.
Här är några av gruppens slutsatser:
- På grund av bristfällig statistik är det idag svårt att uppskatta hur stor den oseriösa åkeriverksamheten är, vi har idag begränsade kontroller och uppföljningar
- Regelverken uppfattas som för komplicerade
- Kommunikationen måste förbättras dels mellan myndigheter och beställare men även myndigheter sinsemellan
- Polisens specialkompetens inom området måste säkras långsiktigt
- Myndigheterna måste prioritera brott inom yrkestrafiken och avsätta resurser till detta. Hos Åklagarmyndigheten har yrkestrafikärenden låg prioritet i förhållande till andra ärenden med strängare påföljder.
- Transportstyrelsen ännu inte kommit i gång med företagskontroller av kör- och vilotider.
- Polisen bör få fler verktyg för att hindra fortsatt färd när en förare har brutit mot reglerna. I andra länder kan man till exempel sätta en kätting, så kallad klampning, på hjulet för att hindra färden.
- Öka koordineringen mellan EU-ländernas bötesnivåer och sanktioner när någon bryter mot kör- och vilotidsreglerna
Det är positivt att åkerinäringen själva arbetar för att öka kvalitetscertifieringen. Detta leder förhoppningsvis till att motverka oseriösa åkare. Det känns bra att vi nu har detta underlag i vårt fortsatta arbete för att förbättra situationen för en bransch som faktiskt är hårt drabbad av fusk och oseriösa personer