På nyårsafton skrev jag en artikel tillsammans med min moderata kollega i trafikutskottet Lotta Finstorp i NWT om att resenärernas krav och behov kommer att stå i centrum nu när den nya trafiklagen träder i kraft den 1 januari. Vi vet att samhället, urbaniseringen och kollektivtrafiken förändrats mycket med åren men att lagstiftningen varit densamma. Nu ser vi till att även lagen följer samhällets utveckling. Läs gärna min och Lottas artikel på NWTs sida http://www.nwt.se/asikter/debatt/article1030924.ece
eller nedan:
Under många år har så gott som alla kommuner jobbat med att öka andelen som åker kollektivt. Minskad miljöpåverkan, trängsel och buller har varit några av målsättningarna med arbetet att få fler att resa inom kollektivtrafiken. Facit är dock att framgångssagorna ute i landet är få, istället minskar andelen inom kollektivtrafiken på många orter. Det är olyckligt, inte minst då kollektivtrafiken är en viktig del av arbetsmarknadsförstoringen och arbetslinjen. Tröskeln för att ta ett jobb som ligger en bit från hemmet kan bli hög, om enda transportmedlet dit är bilen.
Kollektivtrafiken är en viktig pusselbit i att skapa förutsättningar för jobb, arbetspendling och minska våra utsläpp av växthusgaser. Genom den nya kollektivtrafiklagen som träder i kraft den 1 januari 2012 sätts resenärernas krav och behov åter i centrum. Samhället och kollektivtrafiken har förändrats med åren, men inte lagstiftningen. Med den nya lagen ges både länstrafikhuvudmän och entreprenörer möjligheter att utöka och förbättra sina verksamheter. Till nytta för alla oss resenärer.
Röda kommunledningar och politiker har ofta fokus på biljettpriserna för att öka resandet, men har samtidigt motsatt sig den nya kollektivtrafiklagen. I Kiruna testade man under hösten helt fria resor inom busstrafiken. Trots det konstaterade P3 Nyheterna följande ”Nej, lösningen för att öka kollektivtrafiken i Kiruna stavas inte gratis. Trots gratis buss i Sveriges nordligaste stad fortsatte bussarna att rulla tomma”. Hade Kiruna gjort en omvärldsanalys kunde de ha använt skattebetalarnas pengar klokare. Gratisbussar har testats tidigare och på många platser, alltid med samma resultat. Månadskort inom kollektivtrafiken är nämligen redan idag överlag det billigaste alternativet och utifrån det vet vi att priset inte är avgörande när vi väljer transportmedel. De enskilt viktigaste faktorerna för att välja kollektivtrafiken framför bilen är restiden och turtätheten. Att åka sightseeing i sin egen hemort på morgonkvisten på väg till jobbet är inget som slår högt, inte heller att planera sin dag utifrån busstidtabellen.
Därför är det både bättre och rättvisare att människor som nyttjar kollektivtrafiken får vara med och betala för den. Det ger intäkter som kan användas för att köra direktbussar mellan centralorter och köra tätare turer inom städerna. Genom att höja kvaliteten inom kollektivtrafiken på detta sätt har bland annat Karlstads kommun och Karlstadsbuss ökat kollektivtrafikresandet med över 30 procent sedan 2006. Så låt oss fokusera på lösningar som ger resultat, främjar arbetslinjen och använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt.
Jan-Evert Rådhström (M) Vice ordförande i riksdagens trafikutskott
Lotta Finstorp (M) Ledamot i riksdagens trafikutskott